上一主題 | 下一主題
標題: [教學] cool edit pro教學2(詳細版-有圖)
'}L0κ²

帳號: lok1791
發帖: 11955
狀態: 離線
整左好耐架啦....睇完要留言呀
本教學採用 Cool Edit Pro 2.00  build 2095.0
(Adobe Audition v1.5 適用)
可能不適用於其他版本.

本教學將展示如何利用mp3 及 KTV 去錄歌.

安裝後, 打開 Adobe Audition / CoolEdit Pro 2.0
起初 Audition / CoolEdit 的樣子~~ (見附圖)
如果沒有顯示這個 multi-track 畫面,
請按左上角的 wave icon (黃圈)
或按 keyboard 的 F12.

加入背景音樂(mp3):

在 Track 1 後的空白區
按滑鼠右鍵,
選 Insert >> Wave from file
選取你想唱的歌曲.
(不一定為純音樂, CoolEdit 可cut人聲)

CUT人聲
在 Track 1 下, 按 FX (綠圈)
會出現 Track 1 Effects Rack 的視窗

按 Amplitude 兩下,   (藍圈)
再選 Channel Mixer,
按 Add >> OK

成功後, 深藍色的 FX icon 會變成 淺藍色的 FX1 icon

繼續-- Cut 人聲:

按 FX1 (紅圈)
會出現一個 FX1 的視窗

在 Channel Mixer 的清單內選取 Vocal Cut
選好後按右上角的 X 關掉 FX1 視窗.

此cut人聲的方法未能百分百去除人聲
而且有時會出現雜音, 殘音等.  
這是正常的.

(用 192 或 224 kbps 的mp3 比128 kbps的優勝)

加入KTV
在 Track 1 後的空白區
按滑鼠右鍵,
選 Insert >> Video from file
File Type 選 All files *.* (綠圈)
選取你想唱的歌曲.

加入KTV Part 2: Video Screen 及 音樂處理

Video Screen:
成功加入 KTV 後, 會加入左 2條 track
比起mp3, 多左一條 video track.
(通常 Track 1: Video   Track 2: 音樂)
而且會有一個 video screen 彈出黎, 俾你一路睇住 ktv 一路唱~!
如果冇既話:
在 CoolEdit 上,   按 View >> Show Video Window

音樂處理: 步驟跟 Cut 人聲一樣,
在 Track 2 下, 按 FX
會出現 Track 2 Effects Rack 的視窗

按 Amplitude 兩下,  
再選 Channel Mixer,
按 Add >> OK

成功後, 深藍色的 FX icon 會變成 淺藍色的 FX2 icon

按 FX2 (紅圈)
會出現一個 FX2 的視窗

在 Channel Mixer 的清單內選取 Both Left 或 Both Right
(KTV 入面通常分左右 track, 一個係原唱, 一個係純音樂)
(左或右視乎 KTV 本身而定.)
選好後按右上角的 X 關掉 FX1 視窗.

開始錄音
開始錄音:

在其他空白 Track (例: Track 2)
按 紅色的 R (紅圈)
再按左下角的 紅點  (錄音標誌)

唱唱唱唱唱唱唱唱~~~~~~
啦啦啦啦啦~~~ 啦啦啦啦啦~~~~

唱完按 停 ~~ (綠圈)
(應該唔會唔知吧... -.-")

成功的話會見到track 2 內多左紅色既wave line~ (見附圖)
(呢條track就係你美妙既歌聲啦)

基本的錄音過程完成!!

加 Echo 及音質調節:

同cut人聲既做法差唔多

For Echo:
FX -> Delay Effects -> Reverb -> OK
再按 FX -> 選 Vocal-Natural Reverb

For Sharp Voice:
FX -> Filters -> Graphic Equalizer -> OK
再按 FX -> 選 Sloping High End Boost

For cutting noise (it is not that good):
FX -> Amplitude -> Dynamics Processing ->

OK
再按 FX -> 選 Gate That Compressor! (-50 Thresh)

如果在同一 track 內加左野... 你只要按 FX >> "rack setup"
就可以番去setup 度再加多幾樣野~~

聲量的調節: 有時錄左音後, 發覺歌聲同音樂唔對稱.
想改大細聲的話,
在track 的左邊, 有一個 V 0
右click 一下, 會出現 vol 視窗
調較完按 X 關閉~

MIX DOWN
MixDown 前, 安全起見, save 低現有既野 :
File >> Save Session As...
佢會問你每一個音樂file 要唔要 save
全部都 yes 就得.
(建議: 搵一個folder save 起每一首歌既 tracks, 可避免混亂)

MixDown:

Edit -> Mix Down to File -> All Waves

mixdown 後的樣子 (見附圖)
可按 Play 聽下你的作品

儲存:
File -> Save As

檔案類型選取 mp3 (見附圖)
打完檔名就按 Save~

除左 save as MP3 之外
亦可選save 成其他類型的
wma file size 夠細, 好方便.
File -> Save As
檔案類型選取 wma >> Option >> (見附圖)
打完檔名就按 Save~

按 右上角 X 關掉 CoolEdit

-- 完成 --

有唔明可以係度留言/pm我問...
我off左可以add我msn/icq

[ Last edited by lok1791 on 2006-3-4 at 06:10 PM ]

!top!

帳號: cyling12
發帖: 1989
非常有心思~
加20 分獎勵~~比心機~

!top!
'}L0κ²

帳號: lok1791
發帖: 11955
  QUOTE:
Originally posted by cyling12 at 2006-3-4 10:39 PM:
非常有心思~
加20 分獎勵~~比心機~

多謝lingling....
我會努力架啦...
有咩唔明問我啦

!top!

論壇跳轉: